Njemačka će potrošiti milijarde na poticaje za e-automobile

germany-e-cars

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel postigla je sporazum s proizvođačima automobila. Zajednički će potrošiti 1,2 milijarde eura kako bi potakli prodaju električnih automobila.

Njemački kupci će dobiti povrat i do četiri tisuće eura kako bi se lakše odlučili na kupovinu skupljih električnih vozila, odnosno do tri tisuće za hibride. Trošak će po pola podijeliti savezne njemačke vlasti i proizvođači automobila. Program bi trebao krenuti tijekom, nakon što dobije odobrenje odbora za proračun njemačkog parlamenta.

Read more “Njemačka će potrošiti milijarde na poticaje za e-automobile”

U Hrvatskoj otvorena i stota punionica za električna vozila

punionica-hr

Baš na Dan planeta Zemlje, danas je otvorena prva punionica za električna vozila u Svetom Ivanu Zelini, a ujedno je riječ i o stotoj takvoj punionici u RH.

Mreža električnih punionica Zagrebačke županije sad se sastoji od 13 punionica instaliranih u devet gradova. Po jedna električna punionica instalirana je u gradovima Sveti Ivan Zelina, Dugo Selo, Ivanić Grad, Sveta Nedjelja, Vrbovec, Zaprešić, Samobor i Jastrebarsko, dok Velika Gorica broji pet električnih punionica. Mreža je povezana sa sustavom nacionalne mreže punionica za električna vozila Hrvatskog Telekoma, koji omogućava pristup krajnjim korisnicima putem jedinstvene T-RFID kartice.

Read more “U Hrvatskoj otvorena i stota punionica za električna vozila”

Velika Gorica dobila pet punionica električnih automobila

vgorica-punionice

Otvorenjem pet novih punionica za električna vozila na području Velike Gorice, mreža povećana je na 71 javno dostupnu punionicu u 27 gradova, opremljenih sa 119 utičnica.

Velikogoričke punionice dio su napredne mreže od 20 punionica koje je instalirao i pustio u pogon Hrvatski Telekom

Prvu punionicu je, obilježavajući Dan e-mobilnosti Velike Gorice, na parkiralištu ispred Pučkog otvorenog učilišta svečano otvorio gradonačelnik Dražen Barišić.

Read more “Velika Gorica dobila pet punionica električnih automobila”